Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marcus Branell Bror Jonsson

Bror Jonsson, Ryda

09 APR 2018 22:07
Vår hedersordförande Bror Jonsson finns inte längre bland oss. Han avled tisdagen den 20 mars, han blev nära 82 år.
  • Uppdaterad: 09 APR 2018 22:20

En eldsjäl utöver det vanliga för Ryda Skidklubb och för hela bygden. En framgångsrik idrottare och eldsjäl som bygden inte sett många av, om någon.

Hans idrottskarriär bestod främst av fotboll, löpning, skidor och på senare år även orientering. Bror tävlade för några olika föreningar men förblev hembygden trogen med engagemang i Ryda SK och Helås IF. Största framgångar nådde han på 3000 meter hinder men sprang även 1500 – 10000 meter. Bror tog 18 distriktsmästerskap, en sjätteplats på SM och en tionde plats på Lidingöloppet 1966. Skidor var Brors stora intresse under större delen av livet och han avverkade hela 41 Vasalopp och på senare tid deltog han i tävlingar i Italien och USA.

För oss i Ryda Skidklubb har Bror betytt otroligt mycket. Redan som 26-åring, 1962, valdes han till ordföranden i klubben och behöll ordförandeposten i hela 39 år tills 2001. Han var också en av dem som ledde byggnationen av vårt elljusspår och vår klubblokal med dusch och bastu. 
Bror har varit en förebild för oss i Ryda Skidklubb och även hjälpt många föreningar i kommunen då som kultur-och fritidschef i Vara kommun. Bror har på ett enastående sätt samlat och lett medlemmar, hållit sams med markägare och jägare så att vi kunnat utöva våra idrotter utan konflikter.

Bror drabbades av sjukdomen, Parkinson, men det hindrade honom inte att delta i klubbarbetet. Nu som ledare för motionsloppet Vara Ruset. Även under många år ansvarig för bingoverksamheten i form av Skogsbingo. Han ingick i sponsorkommittéen och ordnade med många sponsorer, ett värdefullt arbete för Ryda SK. Han sparade och dokumenterade allt som hände i klubben, skapade ett eget skidmuseum som finns att beskåda i Särestads Lantbruksmuseum.  Under flera år deltog han också med stort intresse i sånggruppen Vikingakören. Under större delen av sitt vuxna liv engagerade han sig flitigt i jakt som förekom i Rydaskogen. In i det sista så brydde han sig om verksamheten i vår förening.

Vi i Ryda SK vill till slut säga: 
Tack Bror för allt arbete och engagemang i vår förening. Minnet av en ledare och god kamrat kommer för alltid att bestå.

Ryda Skidklubb

 

Skribent: Ryda Skidklubb

sisu_webb_banner_190x190_samverkan 

Postadress:
Ryda SK
Almesåsen
53496 Vara

Besöksadress:
Almesåsen
53496 Vara

Kontakt:
Tel: 051212180
E-post: This is a mailto link

Se all info